Historien bak “lille måltrost”

Måltrosten er en sangfugl i trostefamilien. Sangen til måltrosten regnes blant de sikreste vårtegnene, og måltrosten har en av skogens vakreste sangstemmer. Sangen er en blanding av melodiske triller og klare fløytetoner. Måltrosten er sky, og gjemmer seg gjerne i toppen av et tre. Likevel får du kanskje øye på den da den ofte sitter der og synger.

Som barn var jeg veldig glad i å klatre, og akkurat som måltrosten, likte jeg meg godt i toppen av et tre. Min mor var alltid redd for at jeg skulle falle ned, men det skjedde ikke. Jeg tror jeg følte meg som en liten fugl når jeg fant meg et tre å klatre i og ei grein å sitte på. Lett, fri, tilbaketrukket og med god oversikt. Det var ikke ofte jeg satt lenge i ro noe sted, bortsett fra når jeg tegnet, eller fant meg et furutre.

Noen sangstemme har jeg aldri hatt, men likevel synger jeg ofte mens jeg maler. Heldigvis er jeg alene i verkstedet, og plager ingen andre enn meg selv med skrålingen. Jeg vet ikke hvorfor, men det er nesten alltid gamle barnesanger som dukker opp i tankene mens jeg jobber. Da jeg malte på dette bildet, var det “lille måltrost” av Alf Prøysen som gikk på repeat:

Lille måltrost

Lille måltrost, lille måltrost hvorfor er du så glad
Lille måltrost, lille måltrost hvorfor er du så glad
Jo fordi jeg har rede som ingen vet av
Langt inni skogen den grønne

Kanskje var det hit underbevisstheten forsøkte å lede meg? Langt inn i skogen den grønne, inn i barndommens vage minner, til barnet i meg og til røttene i meg selv? “Lille måltrost” skal bildet og diktet hete.

lille måltrost
 
vel og bra
med slit og strev
men hjertet
dunker taktfast;
LEV
 
våren i meg
livner til
når jeg gjør
som hjertet vil

Trykk:

«lille måltrost» er blitt et trykk. Det måler ferdig innrammet 36 x 36 cm. Om du ønsker bildet ferdig innrammet fra profesjonell rammemaker, kan du velge mellom sort, hvit eller sølvgrå ramme i nettbutikken. All kunst sendes uten risiko og med sporing og forsikring.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *