Viser alle 127 resultater

Grafikk

Grafikk er spennende! Trykkemetoden som passer mine uttrykk best og som jeg har fått stor sans for innen grafikk, kalles giclèetrykk. Giclèetrykk er moderne fremstilt grafikk.

Årets konferansebilde
Kunstkupp
Nytt

Grafikk

Et giclèetrykk blir til fra en digital fil laget av et originalt kunstverk. I motsetning til tradisjonell grafikk, finnes her altså en original til hvert trykk. Det er en individuelt høyoppløst reproduksjon gjort på storformatskriver og er den mest avanserte digitale kunsthøytrykk-prosessen som finnes. Hvert kunsttrykk regnes som et originalt, signert kunstarbeid, på lik linje med andre grafiske arbeider.

Full kontroll

Giclèetrykk passer meg og mine uttrykk helt perfekt på alle vis. Denne trykkemetoden innen grafikk gir mulighet for over 3 millioner fargenyanser, og skygger og detaljer blir også tydelige. Som kunstner har jeg ved denne type grafikk full kontroll over både prosess og produkt, og er med i alle stadier. Det er viktig for meg! Jeg har også mulighet for å gå tilbake i prosessen og gjøre endringer om noe ikke stemmer. I tillegg kan jeg jobbe mye hjemmefra, som jeg både må og vil, og jeg kan bruke de teknikkene og materialene jeg allerede bruker og er så glad i.

Lang prosess

Det er en lang prosess å skape grafikk, og hvert motiv får sin egen reise. For mange av mine giclee-trykk blir reisen lang før jeg sier meg fornøyd. Enkelte ganger kommer jeg aldri til noen destinasjon i det hele tatt, og avbryter reisen før den er slutt. Mest av alt må jeg synes at uttrykket «sitter» for å dra videre. Det grafiske trykket skal gjenspeile originalarbeidet på best mulig måte. Det må få frem både riktig lys og riktig stemning. Formatet er også noe jeg bruker tid på å lande. Det kan være avgjørende for uttrykket. Opplaget er et annet viktig punkt som jeg diskuterer med meg selv, for mine grafiske trykk er ikke kunstplakater. Når jeg har bestemt hvor mange det skal være av ett motiv, så blir det ikke flere!  

Signert og nummerert grafikk

Alle mine grafiske arbeider er nummererte og signerte. Min grafikk finnes kun i det ene opplaget og i det ene formatet jeg har valgt for hvert enkelt motiv. Opplaget er - og skal være - begrenset, og kan gå opp til 300. Så høyt har jeg valgt å ikke gå. Til nå er mitt høyeste opplag 250, og det laveste er 30. Når det ikke er flere trykk igjen av et opplag, er det tomt for alltid. Motivet kan ikke komme i et nytt opplag, verken i det samme formatet eller i et nytt format. Eier du et av mine signerte, nummererte trykk og det står for eksempel 31/50, så eier du det ene trykket som finnes av dette motivet med nummer 31 av totalt 50 trykk.

Andre grafiske trykk

Jeg lurer litt på å teste ut også andre grafiske metoder. Silketrykk har jeg prøvd, og det var en spennende og annerledes måte å jobbe på. Men den passer ikke min stil så godt. Tresnitt har jeg også testet, og jeg vil nok prøve det igjen. Det finnes dessuten mange andre trykkemetoder jeg er nysgjerrig på, så jeg håper jeg har mange kreative og søkende år foran meg som kunstner innen grafikk!