Forfatterintervju med Birte Lohne

Ut i livet

Hvem er jeg?

Jeg er Birte Lohne, kunstner. Pyramidehuset i Kristiansand er mitt hjem, verksted og kunstgalleri. Jeg maler bilder, skriver dikt og former skulpturer. «Ut i livet» er min debut som forfatter.

Hva inspirerer meg og hva er jeg opptatt av?

Naturen og årstidene er store inspirasjonskilder, og jeg ferdes i skogen og langs kysten hele året. Blå er min hjertefarge, og hav og himmel gir meg frihetsfølelse. Tanker, følelser og symbolikk er jeg også opptatt av. Jeg samler på sanseinntrykk, disse omgjør jeg til ekspresjonistiske og ofte blå uttrykk. Både når jeg maler og skriver, styrer jeg mot lyset.

Hvordan fikk jeg ideen til denne boka?

Tanken om en gang å gi ut ei bok, har jeg båret på i mange år, og det er nå over tre år siden jeg begynte å jobbe med manus til «Ut i livet». Det var imidlertid ikke en del av planen at denne boka skulle bli ei så personlig bok som den til slutt ble. Jeg ville egentlig vise kun utvalgte dikt og bilder mellom permene, enkelt og greit. Det var min eldste datter som utfordret meg til å by på meg selv og fortelle mer. Hun savnet substans. Jeg forstod hva hun mente, og da jeg jobbet videre med manus, dykket jeg dypere. «Ut i livet» har dermed blitt en klassisk «spikersuppe» hvor litt har blitt tilført mer, og så enda mer. Resultatet er ei varm og original bok. Jeg har våget å styre med hjertet.

Hva slags bok er «ut i livet»?

Jeg har forsøkt å lage ei bruksbok. Med det mener jeg ei bok som ofte vil være i bruk. Jeg håper «ut i livet» vil bli liggende synlig og lett tilgjengelig, og at du titt og stadig vil åpne boka og bla i den. Enten du vil lese dikt eller kikke på bilder av kunst. Eller kanskje begge deler. «Ut i livet» er ei visuell bok. Jeg har også skrevet en del om hvordan og hvorfor jeg ble kunstner, og om hva jeg vil og mener med det jeg skaper. I tillegg er det små tekster om barndom, oppvekst, opplevelser og tanker, illustrert med egne tegninger, skisser og fotografier. «Ut i livet» er ei personlig og fargerik bok, og jeg håper den kan være til trøst og glede, oppmuntring og takknemlighet.


Hvordan skiller boka seg ut i mengden?

Dette er ei bok som ikke er helt lett å plassere. «Ut i livet» er ei lyrikkbok, samtidig er det ei kunstbok. Diktene og bildene mine hører sammen, og jeg forsøker å uttrykke det samme med og uten ord. I denne boka vises dikt og bilde side om side, og får like stor plass.
I boka er det også små personlige og poetiske tekster, mange av dem selvbiografiske. «Ut i livet» er likevel ingen selvbiografi. Gjennom ord og bilde viser jeg glimt av hvem jeg var da jeg var barn og ungdom – og hvem jeg er som voksen – på min vei ut i livet og inn i kunsten. Jeg håper at det som finnes mellom permene i «ut i livet» vil røre ved noe i deg. Jeg håper du vil kunne smile litt, kjenne deg igjen, drømme deg bort, bli inspirert. Mer enn noe ønsker jeg å formidle lys og håp.


Har jeg planer om å gi ut flere bøker?

Jeg har i skrivende stund ingen konkrete planer om ny bok, likevel går jeg og grubler på et par spennende ideer. Kjenner jeg meg selv rett, blir det kanskje noe mer konkret. Etter hvert.

Her er boka. Den kan leveres signert og gaveinnpakket uten tillegg i prisen. Klikk på den for mer informasjon:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *