Fra tidlig morgen til «stille natt»

«stille natt» er et metallbilde jeg jobbet med over ganske lang tid og i temmelig ulike faser. I sterk strøm og stri motvind. Men som jeg har opplevd mange ganger tidligere, skjedde det noe da månen viste seg på nattehimmelen. Da lysnet det. Bokstavelig talt: Der lå leia, farvannet for rolige hjerteslag og stille harmoni. Et hav av uendelig ro.

Jeg brukte både akryl, olje og spraymaling underveis i prosessen med “stille natt”, og malte tykke lag og tynne lag. Metallplater er robuste, og tåler hard medfart. I tillegg til at bildet i ulike faser lå ute i vær og vind, brukte jeg syre i kombinasjon med vann da jeg jobbet. Syren etser, og gir metalloverflaten fine fargenyanser.

Malingen mikser og blander jeg etter improvisasjonsprinsippet; jeg følger aldri noen oppskrift, og noterer ikke noe ned. Det hender jeg angrer, men jeg liker det best sånn, at hvert bilde skapes ved å bruke intuisjon, fantasi og lek, at jeg begynner forfra hver eneste gang, og at jeg må fornemme og føle meg fram. Jeg blander farger, maler lag på lag, lar lagene tørke, og fortsetter reisen. Hvordan jeg kommer i mål, eller hvor langt det er dit, aner jeg ikke. Men jeg er trygg på at jeg merker det når jeg er der. 

Jeg fant fram.
Denne gangen også.


Trykket «stille natt» har motivhøyde 50 cm og måler som vist 50 x 71 cm ferdig innrammet.  Se mer her:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *