“ut i livet” er i trykken

For mer enn tre år siden, begynte jeg å jobbe med et manus. Jeg var kjempestolt da Lyrikkforlaget ville samarbeide med meg, og sammen gir vi snart ut boka mi «ut i livet».


I disse dager er boka i trykken, og i løpet av november blir «ut i livet» klar for salg. Det føles uvirkelig og fantastisk. Jeg gleder meg og gruer meg.

I utgangspunktet hadde jeg planlagt å vise kun bilder med dikt til i boka mi. Enkelt og greit. Sånn lett skulle det imidlertid ikke bli. Min eldste datter, Mari, utfordret meg på innhold. Hun mente jeg måtte by litt på meg selv, og fortelle mer om hvem jeg er, om hvorfor jeg ble kunstner og hva som opptar meg og inspirerer meg. Etter en kort betenkningstid, tok jeg henne på ordet, og satte meg ned og skrev. Resultatet er at jeg føler meg avkledd og sårbar. Samtidig tror jeg åpenheten gjør boka mer interessant og mer ekte. Mest av alt håper jeg det fører til at bildene jeg maler og diktene jeg skriver vil skinne sterkere. Alt for kunsten 💙

Det at Lyrikkforlaget likte bokideen min nok til at de ville lage bok sammen med meg, var fantastisk inspirerende, betryggende og gøy. Samarbeidet med redaktør, Heidi Garvik, har gått som en lek. Vi har hele veien hatt en konstruktiv, ryddig og tydelig dialog. Felles mål har vært å lage ei fin bok med mening. En profesjonell designer har også bidratt, og det er jeg glad for. Det er en egen kunst! Små og store innspill fra redaktør og designer har uten tvil gjort «ut i livet» til ei bedre bok, både i ord og bilde.

Hele 43 av maleriene og 44 av diktene mine vises i boka «ut i livet», og jeg har gått mange runder med meg selv på å velge inn og ut. Både bilde og dikt skal passe inn i en sammenheng, og samtidig stå godt alene. Det har vært viktig for meg med en blå tråd, men på samme tid ville jeg unngå at inntrykket ble kjedelig og forutsigbart. Jeg ville gjerne lage ei leken, personlig og talende bok. Ei bok som kan være til glede og trøst. Ei bok til ettertanke og takknemlighet. Ei bok som vil bli brukt; som ofte vil bli bladd i, lest i og kikket i. Jeg håper «ut i livet» kan bli ei bruksbok.

Foruten utvalgte kunstverk og dikt, vises mange fotografier, skisser og tegninger mellom permene i boka. Disse er med på å gi «ut i livet» form, farge og et ansikt som er mitt. Samtlige fotografier er tatt av mine foreldre, min mann eller min yngste datter, Nora. Alle skisser og tegninger er det jeg som står for, fra jeg var fire år og fram til dags dato.

Det har vært lærerikt og spennende å jobbe med dette prosjektet. Tidkrevende, utmattende og altoppslukende, men utrolig inspirerende. Kanskje stopper jeg ikke her, kanskje har jeg mer bok i meg?

I mellomtiden skal jeg skape mer kunst.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *