himmelsang – hvordan ble det malt?

“himmelsang”

Himmelsang fikk sine første penselstrøk i juni 2021. På det tidspunktet så jeg for meg en lys og lett sommerdag med blå himmel og idyll. Men så ble det platt og intetsigende, og lerretet ble plassert på høykant i garasjen ved siden av vedstabelen. I unåde og på vent. Det dukket opp igjen da jeg skulle bære inn ved for vinteren en ettermiddag i september, og jeg gav det en ny sjanse.

Blåfarger

Det sommerlige lyseblå ble litt etter litt til mørkeblå. Den tenkte solen ble til måne. Den planlagte dagen ble til natt. Månen kunne riktignok bare anes bak lagene av blåfarger. Ikke før ut på nyåret pirket jeg bort skylaget og jobbet lyset fram.

Ute en vinternatt

Himmelsang har vært ute en vinternatt på mer enn èn måte. Ikke bare har det stått forvist i garasjen, det har også ligget ute i kulde, mørke og snø. Det var en kveld i januar at jeg plutselig bestemte meg for å ferdigstille månen. Jeg ville bruke spray, og det må skje utendørs. Ikke så praktisk egentlig, men jeg kom på den nye hodelykten jeg fikk til jul. Det løste saken, og det var ganske spesielt å stå ute i ekte måneskinn og skape måneskinn. Det føltes nesten som om himmelen over meg og himmelen under meg ble ett.

Det var fantastisk da månen i himmelsang forvandlet seg til ei slags skinnende nattlampe over landskapet. Det gjorde natta trygg og god å være i. Sånn kjentes det inni meg også. Jeg gikk fra å føle meg mørk, urolig og tung til å flyte vektløs og fredfull.

Det var nesten så jeg kunne høre himmelen synge sin himmelsang.

Himmelsang er er stort maleri på 3d-lerret. Det måler 150 x 100 cm og henger utstilt i Pyramidehuset Kunstgalleri:

“himmelsang” som trykk:

Jeg har også laget et signert og nummerert trykk av “himmelsang“:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *